Teamfoto Hoveniersbedrijf Dietvorst
Werkzaam in Breda, hoofdvestiging Dongen
Het betegelen van uw tuin door uzelf Redactie, 7 mei 2024
Straatwerk tuin

Zelf uw tuin bestraten kan een aangename ervaring zijn, waarbij u uw buitenruimte omtovert tot een functionele en aantrekkelijke omgeving. Met een correcte voorbereiding, het juiste materiaal en zorgvuldig vakmanschap kunt u een duurzame en mooi bestrate tuin creëren die vele jaren meegaat. In deze blog nemen we u stap voor stap mee door het proces van het bestraten van uw tuin.

Uw tuinbestrating stap voor stap voorbereiden

Maak voordat u begint met het bestraten een grondige planning. Het is belangrijk om de oppervlakte van uw tuin nauwkeurig op te meten en een gedetailleerd plan te maken over hoe u de tuin wilt inrichten na het bestraten. Overweeg factoren zoals looproutes, terrassen, bloembedden en eventuele speciale functies die u wilt toevoegen.

Het is nu de beurt aan het gereed maken van de ondergrond. Verwijder alle begroeiing, zoals planten, gras en andere materialen uit het gebied dat u wilt bestraten. Graaf de aarde tot een diepte van zo'n 15-20 cm voor de bestrating en de materialen voor de ondergrond.

Kies de juiste materialen voor het bestraten van uw tuin

Het maken van de juiste materiaalkeuze is cruciaal voor het slagen van uw bestratingsproject. Overweeg duurzaamheid, esthetiek, onderhoud en budget bij het overwegen van verschillende mogelijkheden, zoals betonklinkers, natuursteen, bakstene en keramische tegels. Belangrijk zijn de materialen voor de ondergrond, zoals zand, grind en eventueel stabilisatiemateriaal zoals gebroken puin, naast de bestrating zelf.

Legpatronen en ontwerpen voor een levendige tuin

Bij het starten met het leggen van de bestrating, is het verstandig om eerst het gewenste legpatroon te bepalen. Veelgebruikte mogelijkheden zijn onder andere het visgraatpatroon, het blokpatroon en het wildverband. Experimenteer met diverse ontwerpen totdat u het gewenste legpatroon voor uw tuin heeft gevonden.

Stap 4: Het starten van de bestrating

Nu u alle voorbereidingen heeft afgerond, is het moment gekomen om te starten met het leggen van de bestrating in uw tuin. Start met een recht stuk, zoals een muur of een afbakening, en werk langzaam naar de randen toe. Controleer met een waterpas of de bestrating waterpas ligt en voeg extra zand toe om oneffenheden weg te werken.

Afwerken en onderhouden van uw tuinbestrating in 5 stappen

Na het voltooien van de bestrating, is het moment aangebroken voor de laatste afwerking. Haal overtollig zand van het oppervlak en druk de bestrating vast met een trilplaat. Vul de naden tussen de stenen op met voegzand of voegmortel om onkruidgroei tegen te gaan.

Om de bestrate tuin in topconditie te houden, is regelmatig onderhoud cruciaal. Zorg ervoor dat u regelmatig de bestrating schoonveegt om vuil en bladeren te verwijderen en eventuele beschadigingen of verzakkingen direct aan te pakken. Door wat handigheid te tonen en de juiste aanwijzingen te volgen, kunt u zelf uw tuin bestraten en zo een aantrekkelijke buitenruimte creëren waar u trots op zult zijn.

Heeft u overwogen om een specialist in te huren?

Bent u er toch niet zeker van of u dit klusje zelf wilt uitvoeren?Voor deskundige ondersteuning bij het klusje kunt u altijd Hoveniersbedrijf Dietvorst benaderen. Op deze manier wordt uw tuin helemaal naar wens bestraat, zonder dat u daar zelf mee bezig hoeft te zijn!

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 0162 231 402

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Hoveniersbedrijf Dietvorst

Hoveniersbedrijf Dietvorst is al meer dan 40 jaar het bedrijf voor het onderhouden, ontwerpen en aanleggen van buitenterreinen in de regio Breda! Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid staan bij ons als bedrijf centraal. Of de klus nou groot of klein is, wij leveren altijd een vakkundige oplossing voor uw klus.