Direct een hovenier nodig in Breda? Bel 0162 231 402 Of vul het formulier in

Werkzaam in Breda, hoofdvestiging Dongen
Zelf aan de slag met tuinbestrating volg deze nuttige handleiding Redactie, 27 april 2024
Tuinbestrating in aanleg

Is het terras van uw tuin nodig aan vernieuwing toe of heeft u een huis gekocht waarvan de tuin nog aangepakt moet worden? Lees dan snel verder!Leer in 6 stappen hoe u uw tuin zelf kunt bestraten met deze praktische gids!Ongeacht of u een nieuweling bent of al ervaring heeft in tuinieren, zal deze gids u helpen bij het omvormen van uw tuin tot een mooi bestraat paradijs!

Stap 1: Plannen en voorbereiden voor uw tuinbestrating

Voordat u daadwerkelijk start met het bestraten van uw tuin, is het essentieel om een goed uitgedacht plan te hebben. Zorg dat u een realistisch budget vaststelt en inspiratie opdoet voor het ontwerp van uw tuin, bijvoorbeeld door op Pinterest te zoeken. Zodra u een beeld heeft van hoe u de tuin wilt inrichten, is het van cruciaal belang om de specifieke zones te markeren die u wilt bestraten.

Dit kunt u doen door de grenzen van de gebieden te markeren met spraypaint of door het trekken van lijnen met behulp van haringen en touw. Nu de grenzen zijn bepaald, kunt u de oppervlakten gaan meten die bestraat zullen worden. Het nauwkeurig meten van de bestrate oppervlakken helpt u om de benodigde hoeveelheid bestratingsmateriaal correct te berekenen.

Stap 2: Bestratingsmaterialen kiezen

U heeft de mogelijkheid om te kiezen uit betonsteen, natuursteen, klinkers en tegels als bestratingsmaterialen. Kies een materiaal dat bij uw persoonlijke stijl past en houd rekening met factoren zoals duurzaamheid en onderhoud. Zoek naar goede materialen voor uw bestrating bij lokale leveranciers en online winkels.

Stap 3: Wat zijn de benodigdheden voor het bestraten van uw tuin?

  • Opsluitbanden: opsluitbanden zijn essentieel om te voorkomen dat de tegels in de bestrate gebieden gaan schuiven.
  • Schop en/of spade: voor het uitgraven van de ondergrond en het egaliseren voordat u de tegels plaatst.
  • Trilplaat: een trilplaat is een apparaat dat vaak gebruikt wordt door stratenmakers om de grond stevig aan te stampen en om te voorkomen dat de bestrating in de toekomst gaat verzakken.
  • Waterpas: bij het leggen van bestrating is een waterpas onontbeerlijk om ervoor te zorgen dat de oppervlakken mooi gelijk liggen.
  • Rubberen hamer: een rubberen hamer is handig om de tegels stevig op hun plek te tikken zonder ze te beschadigen.
  • Troffel: voor een gelijkmatige verdeling van voegzand tussen de stenen is een troffel het ideale gereedschap.
  • Ophoogzand: om een egale basis te leggen voor uw bestrating, heeft u ophoogzand nodig.
  • Motorslijper: een motorslijper voor het bijsnijden van tegels.
  • Voegzand: een speciaal type zand om de voegen tussen de bestrating op te vullen.
  • Stap 4: Voorbereiding ondergrond

    Met alle benodigde gereedschappen gereed, is het nu tijd om aan de slag te gaan met de echte taak, namelijk het gereedmaken van de ondergrond!Een stevige basis is van cruciaal belang voor duurzame bestrating. Markeer eerst de grenzen van het bestrate gebied en graaf vervolgens de grond uit tot de juiste diepte!

    Bepaal de juiste diepte voor het graven van de bestrating door 15 centimeter toe te voegen aan de dikte van de tegel en een extra marge voor het ophoogzand te reserveren. Na het graven, spreidt u het ophoogzand uit en maakt u de ondergrond waterpas met behulp van de trilplaat. Zorg dat u systematisch van buiten naar binnen werkt met de trilplaat om elk deel van het oppervlak gelijkmatig en zonder overslaan te egaliseren.

    Tip: Let erop dat de ondergrond van de woning naar de tuin toeneigt, zodat het regenwater goed kan wegvloeien. Tel 1 centimeter per meter op. Het terras eindigt 5 centimeter lager bij de achterkant van de tuin wanneer het terras een lengte heeft van 5 meter.

    Waarom het onmisbaar is om opsluitbanden te hebben bij het bestraten van uw tuin

    Opsluitbanden, langwerpige betonnen of kunststof structuren, kunnen aan de zijkanten van bestrate oppervlakken worden geplaatst. Het belang van opsluitbanden hangt af van het type bestrating, de bodemeigenschappen en de belasting die het geplaveide oppervlak zal ondervinden.

    Als het gaat om kleine terrassen of paden, zijn opsluitbanden optioneel. Bij zwaar belaste gebieden zijn opsluitbanden van groot belang. Het advies is om bij het bestraten van uw tuin opsluitbanden te gebruiken voor een langere houdbaarheid.

    Stap 5: Tuintegels leggen

    Bij het gereedmaken van de ondergrond is het moment aangebroken om de tuintegels te leggen. Een goede strategie is om te starten vanaf een vast punt zoals het huis of een bestaand pad, en vervolgens naar buiten toe te werken. Zorg ervoor dat u elke tegel goed aanslaat met de rubberen hamer en controleer de waterpas.

    Hoe kunt u uw tuin verfraaien met de juiste legpatronen?

    Uw keuze van legpatronen voor de tegels kan een grote invloed hebben op de uitstraling en sfeer van de buitenruimte. Een van de meest voorkomende legpatronen is het visgraatpatroon, wat een vleugje elegantie en formaliteit met zich meebrengt.

    Uw tuin zal opvallen door het gebruik van diagonale patronen. Een mozaïekpatroon zorgt voor een frivole touch in uw tuin, bijzonder geschikt voor accentgebieden zoals zithoeken of bloembedden. Naast de populaire legpatronen zijn er nog diverse andere opties beschikbaar, zoals visgraatpatroon, elleboogverband, halfsteensverband en blokverband.

    Wat is de beste manier om tuintegels te snijden?

    Bij bepaalde gelegenheden, bijvoorbeeld bij een regenpijp, ontkomt u er niet aan om tegels op maat te snijden. Voor het precies snijden van dikke tegels wordt vaak aangeraden om een elektrische motorslijper te gebruiken.

    Stap 6: Voegen vullen en afwerken

    Na het leggen van alle tuintegels, is het moment daar om de voegen te vullen. Gebruik hiervoor voegzand of voegmortel. Gebruik de bezem om het zand goed in de voegen te vegen. Met behulp van een troffel kunt u het zand stevig in de voegen van de tegels drukken. Een week na het vullen van de voegen, is het verstandig om regelmatig nieuw zand tussen de voegen te vegen, zodat alle kieren goed opgevuld worden.

    Hier is een uitgebreide handleiding om zelf uw tuin te bestraten en een buitenruimte te creëren waar u blij mee zult zijn. Of u nu start met tuinieren of al enige ervaring heeft, het bestraten van uw tuin kan een bevredigende taak zijn!U kunt altijd contact opnemen voor meer informatie 0162 231 402 of een offerte aanvragen via het beschikbare offerteformulier!

    Zoeken

    Snel een medewerker spreken? Bel 0162 231 402

    Wij helpen u graag verder!

    Vraag vrijblijvend een offerte aan!

    Over Hoveniersbedrijf Dietvorst

    Hoveniersbedrijf Dietvorst is al meer dan 40 jaar het bedrijf voor het onderhouden, ontwerpen en aanleggen van buitenterreinen in de regio Breda! Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid staan bij ons als bedrijf centraal. Of de klus nou groot of klein is, wij leveren altijd een vakkundige oplossing voor uw klus.